Alex Hallema
Vader van Ruben op de Zalmplaatschool

‘Leraar, kijk wat het talent van kinderen is’

‘Het is belangrijk dat kinderen de school uit komen’, vindt Alex Hallema, vader van Ruben in groep 2 van de Zalmplaatschool. ‘Laat ze de wereld ontdekken door naar buiten te gaan en die wereld in het echt te laten beleven.

Als ouder wil ik graag dat de school mijn kind voorbereidt op wat er in de toekomst van hem wordt gevraagd. En dat is iets heel anders dan pakweg tien jaar geleden. Wat mij betreft hebben leraren ook een belangrijke taak in het ontdekken van de talenten van kinderen.

Inspelen op technologisering

Ik verwacht dat mijn zoon straks niet zal klagen over een zware schooltas, zoals ikzelf vroeger, maar over te weinig opslagruimte op zijn iPad. Waarmee ik wil zeggen dat kinderen opgroeien in een wereld met steeds meer technologie en ontwikkelingen als digitalisering en robotisering. Daar moet school op inspelen.

Geen kansen laten liggen

In Rotterdam hebben we één van de grootste industrieën van Europa, waar veel werkgelegenheid is. Die kansen moeten we niet laten liggen. Maar als kinderen er niet van weten, kunnen ze er ook niet enthousiast voor worden. Daarom ben ik blij dat de school van Ruben regelmatig op stap gaat met de leerlingen om ze te laten zien wat er in de buitenwereld gebeurt. Zo gaan we binnenkort met een klas naar het gemeentehuis om een raadsvergadering bij te wonen. Zo trigger je de nieuwsgierigheid van kinderen. Hoewel de school daarbij al wel gebruikmaakt van wat ouders te bieden hebben, zou onze school ouders nog veel meer kunnen betrekken. Ik zie dat zij daar nog in zoeken.

Uitvinden waar ze goed in zijn

Als mijn zoon techniekles heeft gehad, komt hij altijd heel enthousiast thuis. In zo’n les kan hij hele andere talenten gebruiken dan bij bijvoorbeeld knutselen en reken- en taal. Ik zie daar ook een rol voor leraren. Door meer aan te bieden dan de ‘traditionele vakken’ kunnen zij kinderen echt helpen uitvinden waar zij goed in zijn en wat hun interesse heeft. En dat is ontzettend waardevol voor hun toekomst.’